KnApA KnE BoiKoT??

 

380103_298x411

 

Salam all…

Hye…

 

 

Hurm… Berdasarkan post anis yg lepas, yg psl boikot tu, ade bbrp org xpuas ati n timbulkan bermacam2 persoalan…. Anis minta tlg kak sol… (tq a lot kak sol… Luv u!)

N die bg kebenaran kat anis utk copy n paste jer dr blog die…

Mayb, ni menjawab persoalan korg yer…

Slamat membaca n beramal… J

 

Hurm,… blh dikatakan ramai yang masih confuse.. dan menimbulkan byk persoalan atau pun ‘alasan’?
ada yang mengatakan
“kami beli barang atau ke kedai tu bukannya niat nak bagi duit atau harta kami utk yahudi atau amerika, tapi kami hanya nak memberi gaji atau nafkah kepada pekerja tempatan yang bekerja di situ”

inilah alasan dan persoalan yang selalu dibualkan dan diperkata oleh orang ramai yang takut dan tidak mahu memboikot..

klo kita berbicara tentang wang, gaji dan nafkah.. itu adalah persoalan REZEKI
kita fikir dan fikir kembali..
siapakah yang sebenar2nya yang memberi rezeki??
adakah klo kita tidak bekerja di situ..kita tak dapat
rezeki??
adakah anda yakin betul2 yang pemilik kilang, pabrik atau kedai itu yang beri
rezeki pada anda??

klo jawapan anda YA, bererti anda lupa pada pencipta,ALLAH..
rezeki kita mutlak dari Allah..semuanya dari Allah…
bukan milik tuan atau tokey kedai..
itu anda semua kne ingat..jangan confuse..
klo anda still pertahankan kenyataan persoalan tadi,berarti anda belum faham tentang siapa
pemilik atau pemberi rezeki kita…iaitu ALLAH..
sedarlah!!!

anda mahu rezeki anda berpunca dari yang tidak halal?
anda mahu
makan dari makanan yang tidak halal??
anda sanggup membeli sedangkan anda tau
sumbangan wang anda itu akan disalurkan ke tempat yang salah?
tanpa barangan tersebut anda masih boleh hidup, tapi anda perlu ingat
ramai saudara kita di sana blh
mati kalau anda menyumbangkannya..
barangan2 itu blh diganti dengan merek atau jenama lain, tapi nyawa mereka tiada gantinya..

ada juga yang bertanya,
“macamane nak idup klo sume benda diboikot??”
“klo gne internet ni pun salah la???
camne nak boikot semuanya???”

huuuu~~ suatu soalan yang selalu gak diutarakan…
kebanyakkan barangan yang dimasukkan dalam list tu adalah pakaian, makanan, minuman,perfumes dan lain2..
mostly barangan harian yang blh dapatkan banyak lagi
jenama or merek yang lain..terserah keluaran tempatan atau negara lain selain yang negara yang diboikot..
tapi,kalau barangan yang digunakan tidak ada keluaran lain (dah puas berusaha mencari), anda gunekanlah tapi perbetulkan NIAT anda…

ada juga yang bertanya..
“sejauh mana keberkesanan boikot kita??”
di beberapa negara arab nun di sana dh berjaya menutup beberapa cawangan kedai (kfc, mcD dan lain2) kerana tiada org yang mengunjunginya bcoz of boikot!!
nothing is impossible dlm dunia ni…
yang berkata “tidak mungkin” tu adalah diri kita..
diri ni lah yang membataskan kemampuan dan kebolehan diri..

yang sangat2 ditekankan di sini..
adakah anda dah berusaha memboikot??
atau sekarang anda hanya mencari alasan2 utk mengelak boikot??
boikotlah semampunya..
anda memang mampu melakukannya…
PERCAYALAH!

kita bersungguh2 menahan diri dari membeli….itu suatu kebanggaan..
anda berjaya melawan diri dan nafsu membeli….itu suatu pengorbanan..
atas dasar kemanusiaan…juga atas keyakinan dan keimanan…

tepuk dada, tanyalah hati dan keimanan anda…

Hurm… tu la yg anis copy n paste dr kak sol…

Mungkin entry kali ni dapat menjawab persoalan2 yg ditimbulkan….

Just dat…. Klo ade salah or silap, leh gtau… sy bdk br blajar…😛

 

Nak smbg blajar psl Komunikasi antar sel…

Adios…. Salam…

 

p/s: sekadar info tambahan… da dibuka rfc di bawah naungan radix… mayb tu slh satu alternatif utk gantikan kfc… radix pon byk keluarkan produk2 halal yg leh digantikan drpd guna brg2 yg disenaraikan sbg barangan boikot….

 

1385

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s