Setahun yg Lepas…

SALAM….

I’m so grateful i’m still alive!

Today = 30 September 2010….

It reminds me to the most ‘memorable’ day in my life…

experience that is so valuable n to be remembered~~

“Earthquake at Sumatera Barat”

Gempa bumi Sumatera Barat 2009 terjadi dengan kekuatan 7,6 Skala Richter di lepas pantai Sumatera Barat pada pukul 17:16:10 WIBtanggal 30 September 2009. Gempa ini terjadi di lepas pantai Sumatera, sekitar 50 km barat laut Kota Padang.Gempa menyebabkan kerusakan parah di beberapa wilayah di Sumatera Barat seperti Kabupaten Padang Pariaman, Kota Padang, Kabupaten Pesisir Selatan,Kota Pariaman, Kota Bukittinggi, Kota Padangpanjang, Kabupaten Agam, Kota Solok, dan Kabupaten Pasaman Barat. Menurut data Satkorlak PB, sedikitnya 1.117 orang tewas akibat gempa ini yang tersebar di 3 kota & 4 kabupaten di Sumatera Barat, korban luka berat mencapai 1.214 orang, luka ringan 1.688 orang, korban hilang 1 orang. Sedangkan 135.448 rumah rusak berat, 65.380 rumah rusak sedang, & 78.604 rumah rusak ringan. [Sumber : Wikipedia Indonesia]

Nak diceritakan, pagi tu anis hanya ada satu kelas… So, me n Sufi planned to pegi tukar duit, bayar bil telefon, and sempat juga beli kipas sebiji…..

kami smpai rumah around 4.30 ptg… kami minum ptg sama2 dlu, before Sufi g tido, n me, on laptop to online….

tak sempat laptop nk hidup, bergegar dunia nih hah…

terkejut mmg tahap xhingat da dgn passport and mende2 dlm “beg gempa”…

yg ingat, “SAVE UR LIFE!”

me n sufi hanya mampu pandang batu2 kat atap rumah yg bergerak2 mcm nk xnk je jatuh….

kami hanya mampu mengucap “SUBHANALLAH, SUBHANALLAH”

tu je yg terlintas time tuh….

hbs je gempa tuh, kami pandang kiri kanan, nampak tembok universiti da jatuh…

mcm da ada short cut nk g campus….

hurm.. time tu mmg da fkr nk blk Malaysia je la….

pastu dgr plak org jerit2 “TSUNAMI, TSUNAMI”..

maunye xmengigil kepala lutut dgr…

ditambah pulak, hari tu birthday Sufi….

Ain baa time tuh tgh buat cake for Sufi…

we planned to celebrate it malam tuh…

but, kek coklat tu jatuh time Ain baa masak…

feel very xbest sbb xdpt smbt her birthday… same as this year..😦

mlm tuh, PKPMI atur kami jalan ramai2 g Gunung Pangilon sbb dgr  Tsunami akan berlaku…

kami duduk rumah senior semalaman n berjalan blk bsknya…

malam tu byk berlaku gempa2 susulan….

cuak jugak la…

kami makan berkongsi2… satu bungkus mknan share 3 org..

mmg mcm pelarian.. dgn x mandinya…

hurm…

esoknya, kami blk rumah msg2, ambik brg2 ptg, n berkumpul kat FK…

tunggu arahan dr Kerajaan Malaysia sama ada kami dpt blk atau x…

Mlama tu br confirm kami akan dijemput dgn Hercules…

tu pon slps byk slh fhm n karenah birokrasinya…

akhirnya, kami smpai jugak kat Malaysia 1 Okotober, pagi…

bersyukur sgt2 sbb msh diberikan kesempatan untuk hidup….

mulai menilai diri sendri…

sambung bljar kat Malaysia…

mungkin ada hikmah disebalik sume yg berlaku…

But, 1 thing is…

I MISS MY FRIEND!

jom tgk gambar time gempa and also my beloved friends~~


This slideshow requires JavaScript.


1 year passed and everything changed…





4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s