2014..

Salam…..

hurm, Happy 2014?

haha, too late i guess…

hurm, nak kata xde masa nk update blog, ada je masa sbb cuti…

ah senang, MALAS….

hehehe…

mcm2 dah berlaku dan akan berlaku tahun nih…

2014…

apa yg dah jadi?

1) Final ProExam Part 1 : disastrous exam…. wehuuuu

2) Alhamdulillah, lulus ProExam Part 1

3) Dah masuk Sem 10… Final Sem.. June nih Final ProExam Part 2… fuh~

4) Surgery posting… 20 mock patient record… no joke seriously!

apa yg nak jadi?

NANTIKAN.. hehehe…

Smoga semua yg terjadi ada hikmahnya and Smoga Allah berkati hidup kita….

Smoga Allah permudahkan semuanya… amin…

Abu ‘Ubaidah Bin Al-Jarrah

Td ada usrah…. mak cik cite psl Abu ‘Ubaidah Bin Al-Jarrah.. salah seorg sahabat yg dijanjikan syurga…

cuba baca sirah beliau.. mmg terbaik n harus dicontohi… bergetar hati time baca… 

“…..Setiap umat mempunyai pemegang amanah dan pemegang amanah umat ini ialah Abu ‘Ubaidah” 

(Hadis riwayat al-Tirmizi dan beliau menyatakan status hadis ini ialah Hasan Sahih).

Fizikal dan perwatakan

Nama sebenar beliau adalah ‘Amir bin ‘Abdullah bin al-Jarrah al Fihri al. Abu ‘Ubaidah seorang yang memiliki wajah yang berseri, kacak, tinggi lampai, kurus dan berjambang nipis. Beliau mudah mesra yakni pandai berkawan, tawaduk dan pemalu. Namun di saat yang genting beliau bagaikan singa. Beliau disimpulkan sebagai mata pedang yang cantik, berkilau, tajam dan runcing.

Salah seorang sahabat telah menjelaskan perwatakan Abu ‘Ubaidah ini ; “Tiga lelaki Quraisy yang paling berseri wajah, paling baik akhlak dan paling teguh sifat malunya; Jika mereka berkata kepadamu, mereka tidak berdusta. Jika kamu berkata kepada mereka, mereka tidak akan mendustakannya. Mereka adalah Abu Bakar, ‘Uthman bin ‘Affan dan Abu ‘Ubaidah bin al-Jarrah”. Hal ini diperkatakan oleh ‘Abdullah bin ‘Umar.

Muslim terawal

Abu ‘Ubaidah tergolong di dalam golongan yang paling awal memeluk Islam. Abu ‘Ubaidah memeluk Islam sehari selepas pengislaman Abu Bakar dan ini adalah hasil daripada dakwah Abu Bakar kepada Abu ‘Ubaidah.

Abu ‘Ubaidah bersama-sama ‘Abdul Rahman bin ‘Auf,’Uthman bin Maz’un dan al-Arqam bin Abi al-Arqam telah mengucapkan syahadah di hadapan Rasulullah.

Jadi Abu ‘Ubaidah adalah golongan yang bersama Rasulullah dari awal hingga akhir perjuangan mereka di Makkah. Seperti mana yang kita ketahui, pada waktu itu mereka ditimpa pelbagai seksaan disebabkan menganut agama yang dibawa oleh Nabi.

Perang Badar

Walaupun Abu ‘Ubaidah menghadapi pelbagai dugaan di Makkah, namun boleh dikatakan dugaan paling besar dihadapinya adalah ketika perang Badar dimana dugaan ini benar-benar malampaui jangkaan dan khayalannya.

Ketika peperangan itu, Abu ‘Ubaidah menyerang musuh dengan begitu hebat sekali dengan perwatakan pahlawan yang tidak takutkan mati. Perwatakan beliau telah menggerunkan tentera Musyrikin sehingga mengebabkan tentera berkuda mereka berwaspada apabila bertembung dengan beliau dan cuba mengelak daripada bertempur dengannya.

Dalam bilangan tentera Quraisy yang ramai itu, ada seorang yang benar-benar ingin bertempur dengan Abu ‘Ubaidah.  Dalam keadaan ini, Abu ‘Ubaidah pula yang cuba mengelak daripada bertempur dengan lelaki Quraisy tersebut. Setiap serangan oleh lelaki itu, Abu ‘Ubaidah mengelak dengan segera. Lelaki itu tidak berputus asa dan dia menyekat jalan Abu ‘Ubaidah dengan menghunuskan pedang kearah Abu ‘Ubaidah.

Kali ini tiada pilihan bagi Abu ‘Ubaidah untuk mengelak. Dalam keadaan terpaksa, dia menetak lelaki tersebut dan membuatkan badan lelaki itu tersungkur ke bumi. Lelaki yang jatuh menyembah bumi itu adalah ‘Abdullah bin al-Jarrah, ayah kepada Abu ‘Ubaidah.

Allah menurunkan firman-Nya terhadap tindakan nekad Abu ‘Ubaidah terhadap bapanya sendiri:

Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka, dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya; dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong-penyokong (ugama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (ugama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya. [Al Mujadila 58:22]

Perang Uhud

Kita semua tahu pada awal peperangan Uhud umat islam ‘tewas’ akibat tidak mendengar arahan daripada Rasulullah. Tentera Musyrikin semakin mengganas dan juru laung mereka berteriak “Tunjukkan saya mana Muhammad!!! Tunjukkan saya mana Muhammad!!!”

Pada saat itu, Abu ‘Ubaidah salah seorang sahabat yang melindungi Rasulullah. Mereka mempertahankan Nabi seolah-oleh dada dan tubuh mereka menjadi tembok dan banteng penghalang panah dan tombak musuh.

Apabila peperangan tamat, gigi kacip Rasulullah patah, kulit dahinya terkoyak dan dua mata rantai baju perisai Baginda terbenam di pipinya. Abu Bakar datang untuk mencabutnya namun Abu ‘Ubaidah berkata “Saya bersumpah kepadamu, biarlah saya yang mencabutnya.”

Lalu Abu Bakar berundur. Abu ‘Ubaidah bimbang jika dicabutnya mata rantai itu dengan tangan ia akan menyakitkan Rasulullah. Lalu beliau mencabutnya dengan gigi kacipnya. Beliau menggigit kuat mata rantai yang pertama dan mencabutnya dengan perlahan sehingga mata rantai itu tercabut dan mengakibatkan giginya lerai ke bumi. Abu ‘Ubaidah melakukan perkara yang sama untuk mencabut mata rantai yang kedua dan sekali lagi gigi kacipnya terlerai jatuh ke bumi.

Abu Bakar berkata “Abu ‘Ubaidah merupakan manusia rongak paling baik”

Seorang yang perkasa lagi amanah

Diceritakan oleh Muhammad bin Ja’far:

Rombongan Kristian dating mengahadap Rasulullah dan berkata ”Wahai Abu Qasim (gelaran kepada Rasulullah) utuskan bersama kami kalangan sahabatmu yang kamu berpuas hati dengannya. Agar beliau boleh menghakimi kami dalam kes-kes harta dan pertelingkahan kami. Lantaran pada kami, kamu orang Islam, merupakan golongan yang diredhai.”

Rasulullah bersabda “Datanglah bertemu saya pada petang ini. Saya akan utuskan bersama kamu seorang yang perkasa lagi amanah.”

‘Umar al-Khattob berkata “Saya bergegas awal untuk menunaikan sembahyang zohor. Sebenarnya saya tidak suka untuk menjawat jawatan. Namun pada hari tersebut saya berharap mahu menjadi leaki yang disifatkan Rasulullah itu. “

“Setelah Rasulullah selesai sembahyang zohor bersama-sama kami, Baginda memerhati ke kiri dan ke kanan. Saya menjengul-jengulkan diri saya agar Baginda melihat kea rah saya. Namun Rasulullah tetap meninjau-ninjau di kalangan kami sehiggalah Rasulullah melihat Abu ‘Ubaidah , lalu memanggilnya dan bersabda “ Pergilah bersama mereka. Adili mereka dengan benar dalam kes yang mereka perselisihi.”

“Sedikit terkilan kerana saya bukan lelaki yang dimaksudkan. Nampaknya Abu ‘Ubaidah telah berjaya memenangi keperibadian ini” Jelas ‘Umar.

Saat-saat akhir hidup beliau

Pada zaman Khalifah ‘Umar al-Khattob memerintah, Abu ‘Ubaidah diutuskan ke Syam untuk memimpin bala tentera Islam. Dengan Izin Allah tentera Islam dapat menawan seluruh bumi Syam. Ketika itu tentera Islam sampai ke tepi sungai Furat di sebelah timur dan Asia Minor di sebelah utara.

Dalam pada masa yang sama, Syam sedang dilanda wabak taun yang tidak pernah berlaku sebegitu teruk sebelum ini. Ramai nyawa yang terkorban akibat mengidap penyakit itu. Mendengar situasi tersebut, Khalifah menghantar utusan untuk bertemu Abu ‘Ubaidah dan di dalam perutusan itu Khalifah berkata “ Nampaknya saya mempunyai satu urusan yang amat memerlukan bantuan kamu. Saya tidak dapat menyelesaikannya tanpa kamu. Jika perutusan saya ini sampai kepadamu pada waktu malam, sebelum subuh hendaklah kamu berangkat bertemu saya. Jika perutusan ini sampai pada waktu siang, sebelum petang hendaklah kamu berangkat bertemu saya.”

Abu ‘Ubaidah berkata selepas membaca perutusan Khalifah “Saya tahu tujuan Amirul Mukminin terhadap saya. Beliau ingin saya terus hidup sedangkan tiada siapa yang boleh kekal hidup.”

“Wahai Amirul Mukminin, saya sedia maklum permintaanmu terhadap saya. Sesungguhnya saya merupakan sebahagian anggota tentera Islam. Oleh itu saya tidak ingin menjaga diri saya daripada bencana (taun) yang telah menimpa mereka. Saya tidak akan berpisah meninggalkan mereka sehingga Allah membuat keputusan-Nya untuk menyelamatkan saya dan mereka. Sama ada Dia mencabut nyawa atau menyelamatkan kami. Maka apabila surat ini sampai kepadamu, gugurkanlah tuntutanmu terhadap saya. Izinkan saya untuk terus kekal di sini.” Balas Abu ‘Ubaidah kepada utusan Khalifah.

Tatkala ‘Umar membaca surat tersebut, air mata beliau mengalir. Lalu para sahabat yang ada bersama beliau bertanya “ Apakah Abu ‘Ubaidah telah meninggal dunia wahai Amirul Mukminin?”

“Tidak, namun beliau hampir menemui kematian” jawab ‘Umar teresak-esak.

Jangkaan ‘Umar tidak meleset. Setelah beberapa ketika Abu ‘Ubaidah diserang penyakit taun. Sedang beliau nazak, beliau berpesan kepada tentera-tenteranya.

“Saya berpesan kepada kamu semua, jika kamu menerimanya, kamu akan sentiasa memperoleh kebajikan. Dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat, berpuasalah di bulan Ramadhan, bersedekahlah, tunaikan Haji dan Umrah, salinglah berpesan dan memberi nasihat kepada pemimpinmu. Jangan kamu memperdayakan mereka. Jangan kamu dilalaikan oleh dunia. Lantaran jika seseorang mampu hidup 1000 tahun, dia tetap akan menuju kematian seperti yang kamu lihat saya sekarang. Sesungguhnya Allah Taala telah menjanjikan kematian kepada anak Adam. Oleh itu mereka pasti mati. Manusia yang paling bijak ialah mereka yang paling taat kepada Tuhannya dan paling banyak melakukan amalan sebagai persediaan untuk hari kebangkitan. Wassalamualaikum wa Rahmatullah.”

Kemudian Abu ‘Ubaidah berpaling kepada Mu’az bin Jabal “Wahai Mu’az, imamkan mereka.”

Apabila Abu ‘Ubaidah meninggal dunia, Mu’az pun bangun dan berucap “ Wahai manusia, sesungguhnya kamu telah ditimpa kesedihan disebabkan kematian lelaki ini. Demi Allah! Saya tidak pernah kenal lelaki yang lebih berhati mulia dan jauh daripada hasad dengki, terlalu cinta dengan mati dan paling menunaikan tanggungjawab berbanding lelaki ini. Doakanlah kerahmatan untuknya, pasti Allah akan merahmati kamu semua.”

Rujukan daripada tulisan Dr. Abdul Rahman Ra’fat al-Basha
(copypastefrom:http://blog.sfadzli.com/?p=689)

AllahuAkbar.. Allah Maha Besar…

(byk keje sbnrnya, tp rasa tersgt nk update psl nih…)

pernah x rasa, mcm 24 jam tuh xpenah nk cukup?

rasa mcm ‘habislah, mlm nih aku xleh tido.. keje byk!!!!’

prasan x, bila kita byk keje mcm nih, solat pon laju2, baca Quran pon x menyempat?

hah…. tuh la mslhnya… rmai yg xsedar (kdg2 diri sendri pon xsdar… iman xcukup kental lg)

tp, pengalaman anis sendri, if we spare time utk benda berfaedah, despite keje yg melambak tuh, 

in sya Allah, Allah bg kita masa sbnrnya…

xfaham? meh bg contoh jap…

contohnya, esok kena hantar case write up, kne present case and ada group discussion mlm nih…

tp sbnrnya, ptg nih ada class Prof yg baik hati buat class utk student dia sbb exam nk dekat….

sdgkan class tuh xmsk dlm schedule keje dia pon….

serba salah klo xpegi… klo pegi, keje xsempat siap! gerenti la!

so, kebalkan hati, pegi jgk la class tuh dgn ikhlas….

dah penat2 blk, kelam kabut nk prepare for group discussion mlm nih, kwn call ckp xdpt nk buat group discussion..

sbb dia ada on call…

hah, nmpak x kat situ? mcm mana Allah tlg kita, bg kita masa….

sbb apa? sbb kita spare masa kita, hargai apa yg org buat utk kebaikan kita….

bg anis, bila benda2 nih jadi, kita kne reflect diri…

cari positive side dia…

kne berhenti mengeluh, kne tetap berjalan… bangkit dr jatuh…

sbb semua benda yg berlaku dlm hidup nih, Allah observe….

Allah x uji hamba-Nya melainkan apa yg hamba dia mampu tanggung…

so, think positive, keep moving! 🙂

(peringatan utk diri sendri jgk…)

ALLAHU AKBAR! ALLAH MAHA BESAR!

Marriage: A Good Advice

BARELY SUPERMOMMY

Last October 10th was our 3rd year wedding anniversary.
It still feels like yesterday when we just got married. I don’t know what happened, and suddenly we have these two kids running in the house!! Haha..
Good time really flies…
Personally, I love to read books or article about marriage. I would love to know how happy couple stays happy together. And recently, a good friend of mine sent me this good piece of advice.. and I want to share this with all of you. To me, this piece is beautifully written with heart filled with pure love and faith..
Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
 
A school where you will never graduate. 
 
A school without a break or a free period. 
 
A school where no one is allowed to drop out. 
 
A school which you will have to attend every…

View original post 418 more words

baby baby baby..

salam semua! 🙂

tetiap hari tgk baby…

wonderful and great and awesome feeling…

huhu..

babybud

dpt tgk byk patient yg time 3rd year xtgk pon…

smalam dpt tgk patient yg ter’deliver’ baby dlm kete….

td dpt tgk normal delivery of twin pregnancy…

alhamdullillah for the opportunity…

looking forward for much more great experience.. 🙂

time posting kt labour room nih, br dpt rasa sebenar2 pengorbanan seorg mak…

i love u mom!

giving birth is not a simple procedure…

it involves pain, emotions and embarrassment…

tau x org nk bersalin tuh ambik masa ber-jam2??

like SGT SGT SGT lama….

fuh!

so, hargailah ibu anda.. 🙂

besides that, dpt jgk tgk husband yg sweet2… 😛

Obs & Gyn..

currently (starting today), i’ll be posted to O&G department…

guess what?

i’ve been waiting for this posting, despite some of my colleagues describe the posting as the disastrous ever…

hehehe….

i love obstetrics , but not gynae.. 😛

obstetrics deals with mum n child, while gynaecology deals with women-related problem such as cancer etc etc etc…

plz pray for my survival in this posting.. amin…

wuhuuu… hav a good day all! 🙂