HouseMan life….

Assalam!!!

hahaha… last skali update like sebelum HO like 2 years ago like lamanyaaaa wehhh…. haha bz bz…

So, kita buat satu post bg summarryyyy 2 tahun punya cite hehehe…

So, mcm biasa, houseman…n yg nmpak plg selebet, plg kehulur kehilir, plg zombie-like, plg white coat xwhite, plg penuh brg dlm whitecoat, plg nampak determination dia tuh, hah semua semua tuh klo nmpk kt hosp, HOUSEMAN la tuhhhh….

Posting 1 : Obstetrics and Gynaecology

Hurm… first time keje… kena byk belajar psl borangssss, botolsssss, protocolssss, geografi hosp, nama matronsss, sistersss, sn (smpai last pon xhbs hafal). time nih, doalah dpt senior yg dpt layan karenah korg yg selalu xingat jalan dlm hosp kecik (mcm den), yg dpt tolong dgn borangsss, jadualsss, and plg penting, SURVIVAL TIPSSSSSS…. disebabkan minat mmg kt o&g, so bersemangatlah sikit nk keje hihi… biasa ikut hosp msg2 ada shift ke atau x, oncall cemana. kalau kne dtg pg, pkl 6 dah tercongok dlm ward nk rv pt. kne kira berapa week, berapa day. lmp, edd bla bla bla semua la. kalau kt labour room, check la ctg (bunyi yg akan menghantui even dah blk rumah atau dah hbs posting), ve, 4 hourly rv and conduct delivery. perasaan lepas conduct delivery tuh uh maiiii.. mmg perasaan sgt puas hati lg2 tgk mak n anak sihattt… tp biasala, medicolegal yg menakutkan. kdg2, dah hbs keje, blk rumah pon terfikir2 ada ke yg termissed atau terlupa huhu.. seghiau bila fikir blk hah… Alhamdulillah, dpt hbskan posting dgn jayanya…..

Posting 2 : Medical

Siapa yg xkenal dgn busynya medical nih kan??? siap ada yg ckp, if u survive medical n o&g posting, u’ll survive ur housemanship. tp mmg btl! time medical admission mmg melampau. penah dpt kwn yg admission dekat 20 dlm satu malam from 9pm-7am. mmg giler… tp, plg byk admission anis penah dpt was jeng jeng jeng. 5!! tp xpenah xde admission la…. medical nih lg penat sbb, u kne ambik blood for the whole ward!! nsb ko la weh. slalu start ambik darah pkl 5am. darah tuh bkn kira venous je, arterial lg yg sgt mencabar utk second poster. kalau cucuk2, tetiba dpt venous n kne pujuk blk makcik pokcik utk cucuk blk, fuh, mengucap pjg dlu huhu… pg dtg rv pt biasanya lps subuh dah start dahhh. kne hafal details semua sbb ada specialist nk kita ingat history pt in and out. pastu post round order yg STATTTTT n discharge pt lg. medical ward turn over mmg rapid. so, xhbs settle discharge, admission dah byk huhu.. belum kira cpr-sssss yg kena buat, pronounce death lg…. tp medical best. MO semua baik2, slalu bg buat prosedur. kalau setakat cvl, stab pd semua mmg MO xobserve ah. pengalaman plg xleh lupa, buat pleural tap, chest tube n bmat. thanx MO baik hati bg buat prosedur under observation. Medical pon byk ajar yg kita kena tgk pt tuh dlm keadaan skarang dan masa depan. lps nih sapa nk jaga dia? makan minum, appoinment, ubat semua. kalau anak2 xnk jaga, kne carikan nursing home. semua lah kena fikir.. lg satu,  sn medical mmg plg terbaik. keje tip top. melambak keje tp semua mmg akan settle n xkn kacau houseman utk benda remeh temeh. I love u la SN medical. Alhamdulillah, selamat menghabiskan posting dgn handsomenye…

Posting 3 : Surgical

Surgical department senang nk handle bila u know what to do when emergency comes. semua yg ABCD semua tuh, practice kt sini. Pt tetiba muntah darah byk2, per rectal bleeding byk2. bersepah ko dgn MO ko berlari xcukup lantai weh. Specialist yg akan dtg xkira masa kalau kena buat emergency laparotomy. psl rv pt, sama mcm dep lain tp blh la lmbt sikit sbb dah tahu nk rv pt n secara systematic. pain score slalu main thing dlm surgical nih. so, kne pandai la nk evaluate pt. best jgk bila assist specialist during surgery. sbb dieorg akan ajar. spleen, colon yg ko nmpk dlm buku, skang ko pegang dia fresh2. kalau emergency surgery, time tuh ko nmpak mcm mana emergency situation been handled. Surgical byk jgk ajar how to manage pt secara whole. bkn setakat sakit dia je. sbb biasanya pt surgical, dia akan dependent dlu dgn org lain smpai sihat. penah ada kes, pt rib fracture, kne buat spirometry exercise like 6 hourly mcm tuh. disebabkan spirometry yg hak milik ward dah bg pinjam kt pt lain, MO g beli lain utk pt lain sbb pt tuh xberkemampuan. hah, ko hado? respect MO surgical in terms of jaga pt. Alhamdulillah, lepas jgk surgical.

Posting 4 : Orthopaedics

Erm… orthopaedics eh..  to be honest, xberapa minat tp ok la. xbz dah posting nih. chill je. byk jgk belajar psl tulang nih. selalunya pt akan lama dlm ward klo yg jenis nk traction bagai tuh. kdg2, byk jgk nenek2 yg pathological fracture masuk, kne traction. slalu operation yg patah2 nih, mmg lamoooo m memenatkan. kesian la specialist or MO yg dpt houseman pompuan time op. sbb bila soh traction, mmg mcm xbergerak klo kaki pt yg berat badan dia 80-90kg. hilang napas! oh xlupa dgn diabetic foot ulcer tuh. fuh. dgn debridement, amputation. mmg bg insaf diri sekejap. slalunya, pakcik yg degil xnk mkn ubat, xnk cucuk insulin, xnk bgtau doctor yg kaki luka. sbb tuh skang mmg kne buat foot examination kt klinik kesihatan kalau dtg appointment. supaya detect awl sikit. time posting nih, bulan Ramadan n Hari Raya. so, ada jgk case budak2 main mercun meletup kt tgn sendri. kesian, baru darjah 6, jari 3 ketul dah hilang. dominant hand plak tuh,. kesian… time raya nih, Alhamdulillah, dpt cuti raya yeay!! n alhamdulillah, dpt tamatkan posting nih dgn gagahnya…

Posting 5 : Anaesthesiology

Nih posting plg best la. Time posting nih, MO dah treat u mcm u MO. dia bg u buat small2 decision after discuss dgn dieorg. mana2 yg salah, dieorg btlkan. dieorg akan tny knapa buat decision mcm tuh. dlm posting nih, chill je keje. pg msk pkl 7am blk pkl 5pm. kalau oncall, staraight 7am smpai esoknya pkl 12pm. mcm oncall MO sbb MO pon blk waktu lbh kurang. yg best, dpt opportunity utk intubate pt, psg neck line, femoral line, artline semua line la. walaupon awl2 terketar2 intubate pt depan specialist, lama2 confident tuh dtg. Time dah nk hbs posting, pt collapsed, tgh cpr, specialist soh ko intubate pt. ko rasa? grrr berpeluh weh.. dlm OT pon byk belajar mcm mana nk handle emergency situation. emergency situation tuh mcm tongkang pecah tau x. bilik kecik, tp padat semua org buat keje msg2. tahu rules msg2. mmg sgt amazing n efficient. Alhamdulillah, dikurniakan specialist2 n MO2 yg sgt sporting, baik, mengajar, blh ajak bergurau mcm kwn. Rasa mcm dewasa sikit bila dlm posting nih hihi… Alhamdulillah, lulus posting nih dgn dewasanya….

Posting 6 : Paediatric

alololo comelnyeee. nih benda first yg org akan ckp bila msk paeds ward. tp, me is so takut nk msk paeds ward sbb budak2 kecik yg xleh ckp tuh aku xtau dia nk hapeee. plus, paeds plg senang nk deteriorate. like td dia nyanyi upin ipin dgn ko, satlg ko tgk dia rapid breathing. sooooo unpredictable. risau sgt, time oncall paeds, lg risau dr oncall yg lain. percayalah. pg rv pt kne detail dr a-z blk. specialist nk tau semua psl dia. development, imm, social bla bla bla. so, clerking paeds plg sgt detail n rv pon sama. so, mmg kne dtg awl. nk ambik darah awl2 tuh mmg mcm oh mak so scaryyyyy.. lama2 dah ok. kne pandai pujuk, mata kne laser. huhu… n ko anchor branula tuh mcm kalau branula tuh keluar, it’s the end of ur life. hahaha.. bohong. ngehee…. kat nicu pon mencabar sbb u kne standby kalau baby kt labour room ada prob. keluar flat, xnangis, xgerak, hah mmg menakutkan. ko kne ada ada team yg tahu role msg2. dpt chance utk direct suction time dah nk hbs posting sbb MO kt OT kne attend baby lain, n ko ada baby flat depan ko yg dah termakan meconium. no choice, u do it la! huhu… tp semua nih, kne lulus Neonatal Resuscitation Protocol dlu, baru blh jejak NICU. kne jaga baby dlm incubator. baby plg kecik penah tgk is 600 gram!!! and baby tuh discharged as healthy as baby lain. seronok tgk. Alhamdulillah, lepas jgk posting nih dgn comelnye and habislah life sebagai houseman.

After houseman, floating as Medical MO jap sblm lapor diri tempat baru…..

Alhamdulillah, selesai 2 tahun yg menggerunkan… w/pun dah setahun berlalu, bila piker blk, seriau jugak la… xsanggup nk masuk balik hah…

Itu eh la den nk cite.. tunggu la ntah bila lg nk update blog nih.. hahaha…

Salam….

Advertisements

Finally…

Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah…

I’ve passed my Final Professional Exam!!

which means, i’ve finally finished my MBBS…..

and my medical school!

Alhamdulillah… 🙂

Image

I dedicate this achievement and my deepest gratitude to :

Image

1) my dear hero, Kamaladin Samsudin for ur support, encouraging words and endless love….

2) to my beauty queen, Ashirah Ramlahfor ur love. sacrifices and all the hardwork u’ve done for me..

3) To my dearest siblings, Kamaliyana Kamaladin SamsudinKhairul AzharKamarul Anwarand MiRa KamaLia, for ur sacrifices and support….

4) to my beloved encik suami, Arshad Syahali, for ur tunjuk ajar, love, support and kesabaran to handle me when i’m stressed out..  

Image

5) to Cucu2 Samsudin yg tlg doakan…

Image

 6) Not to forget, to my respected lecturers, Prof Abdul Latiff, Dr Nor Shuhaila Shahril, Mr Ahmed Awil Adam, Dr Zafri HelmiDrnoor Azizah Tahir Lubis, DrNorlehan Abdul Samad, Prof Abumuttaqin Ahmad for ur endless effort, support and encouraging words…

7) to my dearest crazy friends, Rafiq Razak,Aqilah Ilham and Najmul Aufa, for the love, craziness and experience…  

Image

8) to my housemates, for all ur kindness and halalkan makan minum yo!

9) to all my not-so-crazy friends, for the support and friendship..  

doakan semoga anis dpt pikul amanah yg Allah bg nih dgn baik.. amin..

Finally, it is not a dream anymore.. it is my achievement… Alhamdulillah….

what should i do now?

Image

plz doakan k… 🙂

Discussion, diskusi…

skang kn dah final year…

so, ada 2 exam BESARRRRR….

professional xm part 1 and 2…

part 1 bulan January…

part 2 bulan July in sha Allah…

so, skang slalu kena curi masa, korban masa time malam utk discuss..

skang dok discuss psl paeds (kanak2)…

best…

kwn2 discuss kita adalah qlah yg busuk n dhurga.. 🙂

buat notes pkai mind map…

application MindMaple…

mmg best… cuba try!

senang, cpt, cantik, kemas!

sesuai la klo nk buat notes medic yg sgt byk nih.. huhu~

so, jom jadi rajin! 🙂

Ovari dan wanita

Ovary adalah perkakas penting dalam peranakan wanita. Ia mempunyai dua tugas penting;

1. Mengeluarkan telor/benih setiap bulan untuk kesuburan wanita.

2. Mengeluarkan hormon hormon ‘estrogen’ dan ‘progesterone’ yang penting untuk sifat sifat kewanitaan, kejelitaan dan kegharaihan seks. 

Berbagai penyakit boleh menimpa kilang ovary, kebanyakkan adalah ‘Cyst’ yang biasanya mengandungi air, lendir, darah kotor atau lemak. Dalam ‘Dermoid cyst’ diantara kandungan yang aneh ialah rambut, cartilage, gigi dan tulang.

Ada ‘cyst’ yang wujud secara sementara sahaja seperti ‘follicular cyst’ yang mengandungi air atau  ‘Corpus Luteal Cyst’ yang sering mengiringi peringkat awal kehamilan dan mengandungi darah dan lendir. Cyst tersebut biasanya tidak perlu dibedah dan boleh pecah secara spontan dan cecair diserap oleh badan.

Ketumbuhan atau ‘Tumour’ pada ovary merangkumi yang ‘benign’ atau bukan kanser dan yang ‘malignant’ iaitu jenis kanser.

TANDA-TANDA

1.    Banyak kali ‘cyst’ dan ‘tumour’ pada kilang ovary dijumpai secara kebetulan, ketika wanita berkenaan sedang menjalani pemeriksaan untuk tujuan lain. Tidak ada tanda dirasai.

2.    Gangguan dalam pusingan haid saperti lambat atau tidak datang pada waktu yang di jangkakan, haid tidak teratur saperti diluar waktu haid atau ia datang sedikit sedikit tetapi berpanjangan.

3.    Mandul atau kurang subur atau berulang kali gugur.

4.    Sakit senggugut, sakit waktu persetubuhan atau sakit perut tanpa mengira masa.

5.    Perut membesar tanpa hamil.

6.    Putus haid pada umur yang muda (Premature menopause)

7.    Gangguan kencing atau air besar.

8.    Dalam kes kanser ovary diperingkat lambat – hilang selera makan, susut berat badan, perut kembung, sakit pinggang dan letih lesu.

RAWATAN DAN PENCEGAHAN

Wanita yang berisiko tinggi untuk mendapat kanser ovari perlu mengambil langkah-langkah pencegahan yang sepatutnya. Memang sukar untuk mengesan peringkat awal Kanser Ovari.Satu-satunya cara untuk mengesan kanser adalah melalui pemeriksaan mikroskopik.

Kanser Ovari boleh diwarisi secara keturunan. Selalunya wanita yang  mempunyai sejarah ahli keluarga menghidap Kanser Payudara atau Kanser Ovari mempunyai risiko tinggi untuk menghidapnya. Wanita yang mengambil ubat kesuburan juga dikatakan berisiko tinggi daripada mereka yang tidak mengambilnya.

Faktor lain yang menyumbang kepada mendapat penyakit ini termasuklah obesiti, usia dan diet pemakanan yang buruk. Kanser Ovari selalunya berlaku pada wanita yang menopous tetapi wanita lain juga berisiko.

Brain Test


ALZHEIMERS’ EYE TEST

Count every ‘ F ‘ in the following text:

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS…

HOW MANY ?

WRONG, THERE ARE 6 — no joke. 

READ IT AGAIN ! 

Really, go back and try to find the 6 F’s before you scroll down. 

The reasoning behind is further down.

The brain cannot process ‘OF’.

Incredible or what? Go back and look again!! Anyone who sees all six the first time is a genious!

       
Three is normal, four is quite rare.

 

Try to read this!

O lny srmat poelpe can raed tihs.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty  uesdnatnrd waht I was rdanieg.. The
phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig  to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy,

it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm.

Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey  lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? Yaeh and I awlyas  tghuhot slpeling was ipmorantt!

Because of you~

Because of You…

-by Rebekah Gibbs-

Image

a book worth more than RM5… 🙂

such a well written, heart-felt, full of love, story…

women is a fighter!

cerita psl a women, fighting with her 3rd stage breast cancer (end stage)…..

first felt the lump on her breast when she is pregnant 7 months…

cerita bertambah best, bila Gigi, her newly-born-daughter, gave so much inspiration to her (besides her fiancee,Ash)

it’s all about fighting and surviving!

worth reading!

-sgt sgt sgt best… sila baca!-